Με στόχο να προσεγγίσουμε την εν-συνειδητότητα θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την α-συνειδητότητα και τους σκοπούς που εξυπηρετεί.
Η ονειροπόληση και η περιπλάνηση στο μυαλό λειτουργεί πολλές φορές ως πύλη που δίνει πρόσβαση σε ασυνείδητα κομμάτια του μυαλού τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από το συνειδητό νου. Ο ασυνείδητος νους ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς του ανθρώπου, των αντιδράσεων και των αποφάσεών του αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα “σκοτεινό”, μη προσβάσιμο κομμάτι του εαυτού. Θα ήταν λανθασμένο να υποθέσουμε ότι το “σκοτεινό” αυτό κομμάτι του νου μπορεί να περιέχει μόνο αρνητικής φύσεως δεδομένα, μηχανισμούς και λειτουργίες. Η “σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου νου” θα μπορούσε να περιέχει καταπιεσμένα ή ανεξερεύνητα ταλέντα ή δεξιότητες η πρόσβαση των οποίων μόνο θετική μπορεί να θεωρηθεί. Συμπερασματικά η σύνδεσή της α-συνειδητότητας με την ονειροπόληση και την περιπλάνηση στο μυαλό θα μπορούσε να είναι η σύνδεση με κρυμμένα ταλέντα και δεξιότητες και κατ’ επέκταση με τη δημιουργικότητα και την έμπνευση. Η α-συνειδητότητα δηλαδή θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική συνθήκη μιας πλούσιας πηγής έμπνευσης και νέων ιδεών σε κάθε πεδίο ανάπτυξης του ανθρώπου και ταυτόχρονα πηγής δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έμπνευσης. Όλα τα προαναφερόμενα συνθέτουν βασικό κομμάτι της “ψυχής¨ της ανθρώπινης φύσης και ύπαρξης και καθοριστικά “κλειδιά” για την εξέλιξή του.
Η εξέλιξη του ανθρώπου ανά τους αιώνες απαίτησε την προσαρμογή του σε αναρίθμητες συνθήκες οι οποίες δεν ευνοούν την επιβίωση του. Ο άνθρωπος στο σύνολό του προσπαθεί να προσαρμοστεί σωματικά και πνευματικά σε πολυσύνθετες συνθήκες, για το λόγο αυτό έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας και στα δύο αυτά επίπεδα. Νοητικά η α-συνειδητότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μηχανισμός προστασίας. Η πολυδιάστατη ύπαρξη του ανθρώπου και η πολυεπίπεδη συνείδησή του επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, συναισθημάτων και δράσεων που τον φέρνουν αντιμέτωπο με καταστάσεις που προκαλούν έντονο σωματικό και συναισθηματικό πόνο και αρνητικά συναισθήματα τα οποία ο νους προσπαθεί να διαχειριστεί μέσω της α-συνειδητότητας.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας επιβάλουν ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ενός μέσου ανθρώπου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται. Η α-συνειδητότητα ως μηχανισμός επιβίωσης σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί διατηρώντας την ενέργεια που χρειάζεται ο άνθρωπος για να διεκπεραιώσει την καθημερινότητά του. Ο νους επιλέγοντας να λειτουργήσει στον "αυτόματο πιλότο" διατηρεί την ενέργεια και τη διαύγεια που χρειάζεται για άλλες πιο πολύπλοκες και πιο απαιτητικές εργασίες.
Η α-συνειδητότητα συνδέεται επίσης με την αυτοβιογραφική μνήμη και με την κατάσταση του νου όταν η προσοχή του είναι απορροφημένη σε αναμνήσεις από το παρελθόν και σε σενάρια για το μέλλον. Η συνειδητή χρήση ή αναγνώριση της κατάστασης της α-συνειδητότητας που αφορά στις εμπειρίες και τις σκέψεις για το μέλλον είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην γίνει τροχοπέδη και πηγή ασυνείδητων αντιδράσεων και δράσεων που θα κρατήσουν τον άνθρωπο μέσα σε ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων αρνητικών εμπειριών και καταστάσεων. Η λειτουργία αυτή βοηθάει τον άνθρωπο να ορίσει πιο εύκολα το περίγραμμα και τα χαρακτηριστικά του εαυτού, τα θέλω και τις επιθυμίες του σύμφωνα με τις εμπειρίες του και λειτουργεί ως έρεισμα και μάθημα για τη στοχοθέτηση της μελλοντικής του κατεύθυνσης.
Ο σκοπός της ύπαρξης της α-συνειδητότητας σίγουρα δεν έχει αναλυθεί πλήρως αλλά μας βοηθάει να φωτίσουμε το δρόμο μας προς την εν-συνειδητότητα.